Najświeższe wątki:
Zasady gry
Wieści ze świata - zmiana
Komentowana aktualność: Wieści ze świata - zmiana
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor:
Avathar
napisany: 13. czerwca 2010, niedziela, 23:48
zmieniany przez autora, 13. czerwca 2010, 23:49
napisany: 13. czerwca 2010, niedziela, 23:48
zmieniany przez autora, 13. czerwca 2010, 23:49
Nie wiem czy to pomoże, czy raczej zaszkodzi. Zobaczymy
Jak wygląda przedział w jakim podawana jest ludność
przykładowo:
3000 = przedział od 2500 do 3499
czy
3000= przedział od 3000 do 3999
przykładowo:
czy
A co znaczy dokładniej niż dotychczas ? - Do jakich wartości zmniejszy się zakres dopuszczalnego błędu ... Bo to dosyć ważna informacja .
Zmiana ma swoje wady i zalety ale chyba ogólnie na plus zmiana...
Zmiana ma swoje wady i zalety ale chyba ogólnie na plus zmiana...
Cytat:
przykładowo:
czy
czy
Jeśli chodzi o ideę, a nie o konkretne wartości - to pierwsza z tych opcji jest właściwa.
Cytat:
A co znaczy dokładniej niż dotychczas ? - Do jakich wartości zmniejszy się zakres dopuszczalnego błędu ... Bo to dosyć ważna informacja .
Niestety, algorytm jest zbyt skomplikowany, aby to łatwo opisać :)
Post #6, autor:
Baron Mannerheim
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 00:42
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 00:48
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 00:42
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 00:48
To może tak : czy pojawią się dodatkowe - bo teraz jest 20 25 30 tys , a czy będzie 20, 22,5 , 25 , 27,5 , 30 ? bo wtedy maksymalny zakres błędu maleje do 2,5 tys a w przypadku mniejszych wartości do jeszcze mniejszego błędu ... ?
I jeszcze mam jedno pytanie - jeżeli już zostaje to zmienione to czy dałoby się dodać do podsumowania księstwa dodać pkt- liczba ludności wraz z poparciem :) (bez procentów chodzi mi o samą sumę )
I jeszcze mam jedno pytanie - jeżeli już zostaje to zmienione to czy dałoby się dodać do podsumowania księstwa dodać pkt- liczba ludności wraz z poparciem :) (bez procentów chodzi mi o samą sumę )
dziękuje, właściwie chodziło o ideę, bo wcześniej wydawało mi się, że by w wieściach pojawiła się informacja o 5 tys populacji owa populacja faktycznie musi przekroczyć 5 tys, z tego co mówisz wynika, że wystarczy 4 tys by pojawiło się info o 5 tys, dobrze rozumiem?
Boro. A nie daloby sie zrobic tak, zeby wojsko tez sie liczylo?
Wojsko się liczy - jest w wieściach np w danym świecie jest x ludzi z tego y trudni się rzemiosłem wojennym
Zeby sie liczylo do wygranej.
Ale co masz na myśli ?
Do tych 50% populacji zeby sie liczylo: osadnicy x1 + zolnierze w zaleznosci od doswiadczenia od x1 (zoltodzioby) do x2 (slawni wojownicy)
Post #13, autor:
Samuraj
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 01:25
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 01:36
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 01:25
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 01:36
nie przesadzajcie, jest to dobry krok we właściwą stronę
żadnych bonusów za doświadczenie, głowa to głowa
podobam mi się uzasadnienie tej zasady, w długim okresie ryzykowny jest pokój między dużymi księstwami (ryzyko obudzenia się z ręką w nocniku...)
żadnych bonusów za doświadczenie, głowa to głowa
podobam mi się uzasadnienie tej zasady, w długim okresie ryzykowny jest pokój między dużymi księstwami (ryzyko obudzenia się z ręką w nocniku...)
Glowa glowie nie rowna. Jako sammurai pownienes to wiedziec. Jakosc, nie ilosc.
Jak dla mnie zmiana kosmetyczna, ale równocześnie ułatwiająca życie początkującym / starym wyjadaczom zbyt leniwym aby ogarnąć wszystkie aspekty gry. Gram w świecie w którym wczesniej była podana jedna liczba ludzi, teraz są dwie. Kiedy była jedna liczba za każdym razem gdy ją kontrolowałem przyjmowałem liczbę niezależnych na 1000 - 2000. Teraz jest podane "Dodatkowo, w świecie żyje około 1500 ludzi niezależnych.", czyli moje szacunki były ok.
Suma sumarum, może być taka zmiana. Bardziej jestem ciekaw jak będzie wyglądało w praktyce zwiększenie dokładności,;))
Suma sumarum, może być taka zmiana. Bardziej jestem ciekaw jak będzie wyglądało w praktyce zwiększenie dokładności,;))
Post #16, autor:
jedidia
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 09:53
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 09:55
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 09:53
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 09:55
Lepszy rydz niż nic.
Mnie interesuje czy Boro będzie zadowolona kiedy grę niespodziewanie skończy księstwo które podbiło 1 do 2 księstw i osiągnęło 50%... W dziesiątym miechu i w sytuacji kiedy na świecie z 13 jest jeszcze 8 księstw.....
Boro zawsze jest zadowolony ale tych 7 graczy nie. Boro zrozum- Twoje założenia są szczytne ale one nie będą realizowane w praktyce- bo chyba tylko ja gram żeby realizowac szczytne założenia:)
Dlaczego przyrost ja się pytam? Czemu stawiać nacisk na coś co w późniejszym okresie istnienia światów ma już niewielkie znaczenie w obliczu dysproporcji w elitarności armii?
Elitarne 300 kolesi moze i wymordokać kilka tysiecy chłopstwa -nawet za umocnieniami. Dla Aldrichta wybilismy 1k bez straty choc 1 ludka!!!!!!Wystawił sie ok. Ale zrozum zasade ile w praktyce te 1 k znaczy w stosunku do 200 konnych dobrych wojowników. NIc nie znaczy.
Mnie interesuje czy Boro będzie zadowolona kiedy grę niespodziewanie skończy księstwo które podbiło 1 do 2 księstw i osiągnęło 50%... W dziesiątym miechu i w sytuacji kiedy na świecie z 13 jest jeszcze 8 księstw.....
Boro zawsze jest zadowolony ale tych 7 graczy nie. Boro zrozum- Twoje założenia są szczytne ale one nie będą realizowane w praktyce- bo chyba tylko ja gram żeby realizowac szczytne założenia:)
Dlaczego przyrost ja się pytam? Czemu stawiać nacisk na coś co w późniejszym okresie istnienia światów ma już niewielkie znaczenie w obliczu dysproporcji w elitarności armii?
Elitarne 300 kolesi moze i wymordokać kilka tysiecy chłopstwa -nawet za umocnieniami. Dla Aldrichta wybilismy 1k bez straty choc 1 ludka!!!!!!Wystawił sie ok. Ale zrozum zasade ile w praktyce te 1 k znaczy w stosunku do 200 konnych dobrych wojowników. NIc nie znaczy.
Jeśli elitarne 300 rycerzy może wybić kilka tysięcy chłopstwa - to niech to po prostu w odpowiednim momencie zrobi. Nie o to chodzi aby sobie stworzyć mega wypasioną, wręcz zmutowaną armię, ale o to aby ją użyć.
amen
Greghor- armia Wałgałów podejrzewam że walczyła 2 razy mnie niż Florencji. Przestań rozpowszechniać kalumnie jakoby armia florencji była nieużywana!!!!
z 3 najwiekszych bitew ID 3 stoczyła Florencja. Te bitwy co toczyłi wałgałowie to potyczki były w stosunku do naszych. Bo nie chodzi jedynie o bitwy ale i całe straty wokół bitwy.
I tak:
1. Bitwa pod Grunwaldem- Avathar jak potłuczony pitoli że my dobilismy Daniela kiedy my pokonalismy jego armie a Amelia tylko skorzystała. W bitwie pod Grunwaldem uczestniczyło blisko 1 k wojów z czego poległo 700 zdaje sie.W całej wojnie wyginęło wiekszoć ludzi Daniela.
2.Bitwa pod Antiochią-znowu co koło 1k ludzi. Znowu wiekszosc zginęła. Doliczywszy osadników Auir-poległo w wojnie jakies 2-2,5 k.
3. Bitwa pod Włodzimierzem. 1,3 k. Poległo 1k!!!Plus kilka setek przed i po bitwie.
Jeżeli by doliczyć straty zadane Tiste i w wojnie z Tiste wychodziło by że wojny Florencji pochłoneły astronomiczne straty populacji po obu stronach. To wszystko szacunkowe dane ale straty to jakies 8-10k. Jeżeli doliczyć straty przyrostu Florencji-jakies 3-5 k wiadomo juz jak to mozliwe ze konny przeskoczył rolnika.
Proszę Was-błagam-wszystko mi zarzucajcie ale nie to ze trzymałem armię bezczynnie. Gdyby miała ta armia liczniki pokonywanych odleglosci okazało by sie ze zrobilismy 2x tyle co Wałgały.
Armia aż do końca-od czasu ataku Heimdalla była ciągle w ruchu!!
z 3 najwiekszych bitew ID 3 stoczyła Florencja. Te bitwy co toczyłi wałgałowie to potyczki były w stosunku do naszych. Bo nie chodzi jedynie o bitwy ale i całe straty wokół bitwy.
I tak:
1. Bitwa pod Grunwaldem- Avathar jak potłuczony pitoli że my dobilismy Daniela kiedy my pokonalismy jego armie a Amelia tylko skorzystała. W bitwie pod Grunwaldem uczestniczyło blisko 1 k wojów z czego poległo 700 zdaje sie.W całej wojnie wyginęło wiekszoć ludzi Daniela.
2.Bitwa pod Antiochią-znowu co koło 1k ludzi. Znowu wiekszosc zginęła. Doliczywszy osadników Auir-poległo w wojnie jakies 2-2,5 k.
3. Bitwa pod Włodzimierzem. 1,3 k. Poległo 1k!!!Plus kilka setek przed i po bitwie.
Jeżeli by doliczyć straty zadane Tiste i w wojnie z Tiste wychodziło by że wojny Florencji pochłoneły astronomiczne straty populacji po obu stronach. To wszystko szacunkowe dane ale straty to jakies 8-10k. Jeżeli doliczyć straty przyrostu Florencji-jakies 3-5 k wiadomo juz jak to mozliwe ze konny przeskoczył rolnika.
Proszę Was-błagam-wszystko mi zarzucajcie ale nie to ze trzymałem armię bezczynnie. Gdyby miała ta armia liczniki pokonywanych odleglosci okazało by sie ze zrobilismy 2x tyle co Wałgały.
Armia aż do końca-od czasu ataku Heimdalla była ciągle w ruchu!!
Racja. Były wojny w których się Florencja wykrwawiała. A gdyby tak zawrzeć pokój z Auir, a ruszyć na Wałgałów? Kto by wtedy tryumfował? Auir? To jest właśnie pytanie... czy gdyby założyć wcześniej, że Wałgałowie maja przewagę nad innymi w peletonie i są w ucieczce razem z nami, to czy nie korzystniej byłoby krwawo wystąpić z Aldritchem i Klanem przeciw Wałom, a dać się dożynać Auir i Tiste w lokalnej wojnie, zasłaniając jednocześnie mała, bo małą, ale armią Czarnej Skały i Amelki?
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.