Wojna

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Post #1, autor: Lisereys
napisany: 11. marca 2010, czwartek, 16:19
brak awatara
Witajcie, jestem nowicjuszem, gram od 4 dni, a już ktos mnie zatakował. Mój odział sobie poradzi, bo jest o 4 ludzi większy od wojska wroga, ale posłałem wsparcie, tylko nie wiem czy zdązy. Stoi to wojsko dwa pola dalej, i czy o 19 następnego dnia zdązy?
Bo wyliczyłem, ze zdązy tego samego dnia co bitwa przy wieczornym przeliczeniu, tylko nie wiem, czy jak wejdzie na pole o 19, to będzie mógł kilka minut pózniej wziaśc udział w bitwie?

Post #2, autor: Avathar
napisany: 11. marca 2010, czwartek, 16:22
awatar
nie weźmie udziału
Gdyby wszedł rano mógłbyś dołączyć go do bitwy.

Post #3, autor: Chudy Loco
napisany: 11. marca 2010, czwartek, 17:57
awatar
Lisereys - to, że Twój oddział jest o kilku ludzi liczniejszy nie znaczy, że wygrasz tym bardziej jeżeli mowa tu o dziesiątkach lub setkach żołnierzy. Najważniejsze jest wyszkolenie wojska. Twój poprzednik na tronie księstwa którym teraz przyszło Ci rządzić mógł słabo wytrenować wojsko, a co za tym idzie teraz możesz je stracić. Pamiętaj więc, że wyszkolenie jest najważniejsze i nawet jeżeli Twoi ludzie polegną nie zniechęcaj się! Na samym początku dostajesz możliwość zapoznania się z systemem bitewnym gry, ja dość długo czekałem na taką okazję ;) Wyciągnij jak najwięcej wniosków z tej potyczki.

Post #4, autor: Czarny
napisany: 11. marca 2010, czwartek, 19:27
awatar
Można jeszcze dodać, że Twoje wsparcie co prawda nie zdąży "wesprzeć" ale, wchodząc na te pole o 19.00 będzie mogło zaatakować nieprzyjaciela, gdyby temu udało się wygrać, bo on na tym polu na pewno będzie stał.

Post #5, autor: Andrazar
napisany: 11. marca 2010, czwartek, 19:56
zmieniany przez autora, 11. marca 2010, 19:56
awatar
Zwróć uwagę na morale żołnierzy (zwiększ żołd na podwójny, jeżeli Cię stać), oraz posiadany przez nich oręż, posiadasz żywność w jukach? - Może być potrzebna, jeżeli na jednej kratce jest więcej niż 50 żołnierzy.

Post #6, autor: Davout
napisany: 13. marca 2010, sobota, 09:06
brak awatara
wygrałem, ale dzięki za informacje

Post #7, autor: jedidia
napisany: 13. marca 2010, sobota, 10:05
awatar
W mordę -znaczy się Lisereys poległ:)

Post #8, autor: Luty
napisany: 13. marca 2010, sobota, 10:48
awatar
ale jajca :)))

Post #9, autor: Lomion
napisany: 13. marca 2010, sobota, 12:12
awatar
Teraz pozostaje kwestia czy wsparcie jakie wysłał Lisereys poradzi sobie z pozostałościami oddziału Davouta :)

Post #10, autor: jedidia
napisany: 13. marca 2010, sobota, 12:28
awatar
Pamietam jak w Anima Solidus była podobna sytuacja- dane o ruchach wojsk lądowały automatycznie na forum. Jak to chyba William powiedział-taki "TVN 24". Niezła jazda była w tym świecie - jawny świat to prawdziwe wyzwanie dla prawdziwych gladiatorów:) Myslę że warto w lav powtórzyc taki świat. Beze mnie jak komuś to ułatwi decyzję:)

Post #11, autor: wiliam
napisany: 13. marca 2010, sobota, 12:40
awatar
Twoja obecność jest atutem a nie minusem :P Poziom emocji, awantur i tym podobnych wzrasta wielokrotnie a w końcu o to chodzi :P

Post #12, autor: Larkana
napisany: 13. marca 2010, sobota, 13:03
awatar
hehe i ja był bym na forumowy świat chętny ;)
Jakiś młodziak do kopania był by Wam potrzebny :D

Post #13, autor: Shigetaka
napisany: 13. marca 2010, sobota, 15:55
zmieniany przez autora, 13. marca 2010, 15:56
brak awatara
A ja tak poza tematem chciałbym spytać o branie jeńców gdy przed bitwą ich morale wynosi 0, czy będą oni stawili opór do 3 rundy i jak będzie on silny? I czy da się wziąść jeńców ponad czterokrotnie więcej niż wynosi liczebność moich?

Post #14, autor: Lomion
napisany: 13. marca 2010, sobota, 16:01
awatar
Tak, będą walczyć do 3 rundy, choć jeśli przeciwnik jest wyszkolony a oni nie mają dużej przewagi liczebnej to opór będzie symboliczny. Jeśli bitwa odbywa się w osadzie, to można wziąć do niewoli góra dwa razy tyle jeńców, ile wynosi liczebność zwycięskiego oddziału. Jeśli bitwa odbywa się poza osadą, to jeśli zwycięzca nie będzie miał dwukrotnej przewagi liczebnej nad pokonanym, to wojska pokonanego uciekną z pola bitwy zamiast dostać się do niewoli.

Post #15, autor: Larkana
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 01:54
zmieniany przez autora, 14. marca 2010, 01:54
awatar

Post #16, autor: Lisereys
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 16:34
brak awatara
oblegam osade, a chciałbym uderzyc na wroga, ktory stoi dwa dalej pola, tp czy musze sciagnac oblezenie, i wydac rozkaz marszu na to pole, czy jesli wydam rozkaz marszu i oblegam to nie musze konczyc oblegania bo system zrobi to sam i ruszy na pole? prosze o odpowiedz

Post #17, autor: Larkana
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 16:35
awatar
Jak dobrze pamiętam system sam "zerwie" oblężenie.

Post #18, autor: Lisereys
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 16:38
brak awatara
ale w chwili kiedy wydam rozkaz marszu to od razu czy w czasie przeliczenia? jak sie to ma to oddziałów konnych?

Post #19, autor: Larkana
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 16:49
awatar
Raz taką sytuację - zerwania oblężenia miałem - i to wieleee miesięcy temu więc mogę się mylić. Jednak po zejściu oblężenie było zrywane. Oblężenie można założyć będąc w dowolnym punkcie na danym polu.

Do oddziałów konnym ma się to tak samo - póki jesteś na polu póty może być oblężenie. Tyle, że koniom łatwiej z pola zejść ;)

Post #20, autor: Lisereys
napisany: 14. marca 2010, niedziela, 16:51
brak awatara
to musze sciagnac oblezenie zeby zejsc z pola kiedy mam juz nakaz marszu, czy nie? bo jesli tak to chyba najlepiej sciagnac oblezenie przed przeliczeniem wieczornym?

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: