Wzory

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Yetzuko
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 15:36
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2011, 15:36
brak awatara
Gdzie znajde bardziej zaawansowane wzory np. na tempo przyrostu ludzi w wiosce bo to mnie najbardziej interesuje?

Pozdrawiam

Post #2, autor: nieznany
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 15:36

Post #3, autor: nieznany
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 15:39

Post #4, autor: Eryk
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 15:56
awatar
Nie, nie, Lomingowie istnieją naprawdę. Masz questa: znajdź Lomongów na forum, wkup się w ich łaski a może dostaniesz swoje wzory...

Post #5, autor: nieznany
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 18:48

Post #6, autor: Lomion
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 18:49
awatar
Albo zajrzyj tutaj - to nie wzór, ale też pomaga.

http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)l#post16

Post #7, autor: Czarny
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 19:02
awatar
Władca Lomingów oszukuje i ujawnia się. To ja się nie bawię w takim razie.

Post #8, autor: SebekS
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 23:42
awatar
"Gdzie znajde bardziej zaawansowane wzory np. na tempo przyrostu ludzi w wiosce bo to mnie najbardziej interesuje?"

Mam nadzieję, że nigdzie. Kalkulatory potrafią zabić najlepszą grę. Człowiek zamiast podejmować decyzję , ryzykować, popełniać błędy i uczyć się na nich przez kalkulatory zawsze wykonuje optymalne czynności. I walczy z drugim graczem, który też wykonuje optymalne czynności.

Po co Ci wzór na przyrost? Podobno rośnie lepiej przy niskich podatkach :)

Post #9, autor: pawlo77
napisany: 29. kwietnia 2011, piątek, 23:52
awatar
Yetzuko są ludzie co mają popytaj na pewno ktoś Ci poda ale jak sebek napisał to nie jest najważniejsze uwierz ludzik w to czy wewte nie robi różnicy

Post #10, autor: SebekS
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 00:06
awatar
Gdzieś na forum czytałem, że jeśli w jednej osadzie jest podatek 0,0 a w drugiej 1,0 to przyrost jest prawie taki sam jakby w obu było po 0,5.

Bardziej ciekawą kwestia jest jak wysoko podnieść podatek i jakie trzymać morale w osadach. Bo jak chcemy przyrost to wiadomo, że podatek trzeba mieć jak najniższy. Za wysokie morale to mniejszy przyrost, za niskie to ryzyko, że przyjdzie sąsiad i weźmie szturmem osadę.

Post #11, autor: Azey
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 13:51
brak awatara
"Człowiek zamiast podejmować decyzję , ryzykować, popełniać błędy i uczyć się na nich przez kalkulatory zawsze wykonuje optymalne czynności."

Jeśli myślisz, że znajomość wzorów wystarcza, żeby wykonywać optymalne czynności, to bardzo się mylisz. To, co jest optymalne, zależy od tego, co robią przeciwnicy, a tego żaden kalkulator nie uwzględni.

Kalkulatory przydają się do tego, żeby móc ustawić wszystko tak, jak zdecydowałeś. Ale zdecydować musisz już sam.

Post #12, autor: nieznany
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 21:32

Post #13, autor: SebekS
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 22:09
awatar
Azey za pomocą kalkulatora ustawisz sobie jak chcesz, a Twój przeciwnik za pomocą tego samego kalkulatora ustawi sobie tak samo.

Nie wnikając w kalkulatory na razie żaden hegemon nie wypowiedział się odnośnie wysokości morale w osadach :P

Post #14, autor: nieznany
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 22:11

Post #15, autor: Luty
napisany: 30. kwietnia 2011, sobota, 22:23
awatar
taaa - Sebek - ale czego ty chcesz się dowiedzieć o tym morale? Fakty są takie, że osada z kompletem umocnień i morale 3.0 pada z marszu z ręki wypasionej armii. Może mieć też morale 10.0 i pada z marszu - to kwestia siły atakującego. Poczytaj sobie jak Aquirre wykasował Morski Wietrzyk w Anima Solidus - 700 jego wypasów rozwaliło 300 uzbrojonych osadników + komplet umocnień z marszu praktycznie bez strat. Inna wersja to obrona Samandar, gdzie Hejtar spłyną po murach całą armią , ok. 200 osadników z morale poniżej 3.0 nic nie zdziałało, ale 60 osobowy garnizon rozwalił w pył 250 atakujących. Przy ataku na twierdze jest cała seria decyzji które trzeba podjąć zanim dojdzie do starcia = czy mamy zapas żarcia, czy mamy materiał na budowę umocnień, w końcu czy się bronimy, czy uciekamy zostawiając samobójców. Naprawdę, kalkulatory niewiele tu znaczą.

Post #16, autor: Amras DelMonte
napisany: 1. maja 2011, niedziela, 00:00
brak awatara
Sebeks... w poczatkąch świata jak masz osadę ok 150 ludzi, palisadę i morale w granicach "raczej zadowoleni", do tego zas amciu...z marszu nikt nie weźmie szturmem.
Poprostu brak odpowiednio duzej ilsoci broni bialej i wyszkolenia... Potem ok 2-3 miesiąca ludzie maja juz włócznie i własne pancerze oraz wojsko trenowane w WS, więc moga atakwoac osade z marszu.... i dostawienie fosy czy nawet zamku, nic tu nie da. Oczywiscie jak das zpdoatek na 0+ tawerna i światynia to 200 osadników będzie z honorem swych chatek broniło...ale będa tylko "cenna pomoca", a nie główna siłą.... Kluczem obrony granicznych osad w dalszej cześci gry będą odwody lub armia nad granica, w ostateczności zas wyszkolony i uzbrojony garnizon....

Post #17, autor: greghor
napisany: 1. maja 2011, niedziela, 00:44
awatar
Cytat:
Potem ok 2-3 miesiąca ludzie maja juz włócznie i własne pancerze oraz wojsko trenowane w WS, więc moga atakwoac osade z marszu.... i dostawienie fosy czy nawet zamku, nic tu nie da.

Bzdura.

Post #18, autor: SebekS
napisany: 1. maja 2011, niedziela, 13:53
awatar
Zgodnie z sugestia Lutego dziś wczytuje się w forum Anima Solidus. I dziwię się, że gracze nie naciskają na Boro by kolejny świat Vigilis Gladius miał forum. Super lektura i już zapomniałem co mam tam szukać ;) Wzorów tam nie ma, ale podobnie jak wątki o zakończonych światach cudownie to się czyta :D

Post #19, autor: Chudy Loco
napisany: 1. maja 2011, niedziela, 15:49
awatar
SebekS - naciskali przy każdym poprzednim i widocznie pozostaje czekać aż Najwyższy sam ogłosi tę radosną nowinę ;p

Post #20, autor: Amras DelMonte
napisany: 1. maja 2011, niedziela, 22:12
zmieniany przez autora, 1. maja 2011, 22:14
brak awatara
niezupełna bzdura;-)
Ile w ciągu tygodnia warsztat pancerzy wykona? a ile włóczni? ile łuków? w ciagu ok 6 tygodni uzbroisz dodatkowych 50 chłopa;-) razem z oddziałem startowym jest wiec już setka...
Stad moja prognoza , ze "na upartego" w tym okresie , ktoś może uznać , że już da radę osadę zdobyć;-)
Setka żołnierzy z morale 11, może nawet chłopstwem wsparta, kontra osada 150 ludzi, nawet z ostrokołem i morale 5, jest chyba w stanie wygrać;-)
Nie mówie, ze ktoś "tak" będzie robił, ale wiedząc, że sasiad wysłał gdzieś daleko wojsko...zrobiłbym mu taki rajd na stolicę. Potem w ostatecznosci wywiozl towary i jencow i by sie nie podniosl juz ;-)
A napewno uderzyłbym szybko gdybym byl "przycisniety do rogu mapy" ;-)

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: