Wzrost przywództwa bohaterów

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Post #1, autor: aqwert
napisany: 1. marca 2008, sobota, 22:25
awatar
Cytat z zasad gry:
Cytat:
Przywództwo bohaterów rośnie tylko po wygranej bitwie.

Sprawdziłem to.
Przywództwo rośnie bohaterom również po przegranej bitwie. Np. bitwa (13122)

Post #2, autor: mularzx
napisany: 1. marca 2008, sobota, 22:34
awatar
I owszem doświadczenie dostają dowódcy obu stron jeśli przeżyją. Nie widzę jednak w tym nic dziwnego, może tylko zdanie cytowane z zasad ciut nieszczęśliwie sformułowane. Trzeba poprawić.

Post #3, autor: aqwert
napisany: 1. marca 2008, sobota, 22:43
awatar
Mnie to też nie dziwi, ale chyba jednak powinno być w praktyce i w zasadach tak samo. Czyli albo zmieniamy wpis w zasadach albo bohaterom przegranej strony nie rosną umiejętności dowodzenia.

Post #4, autor: Boro
napisany: 2. marca 2008, niedziela, 23:11
awatar
Poprawiłem kod. Przywództwo jest tutaj rozumiane raczej jako nimb niezwyciężoności, więc nie powinni go otrzymywać przegrani.

Post #5, autor: Lomion
napisany: 3. marca 2008, poniedziałek, 09:09
awatar
To w takim razie co z otrzymywaniem przywództwa przez jeńców wojennych?

Post #6, autor: aqwert
napisany: 19. marca 2008, środa, 10:36
zmieniany przez autora, 19. marca 2008, 10:38
awatar
Cytat z zasad:
Cytat:
WZROST PRZYWÓDZTWA
Przywództwo bohaterów rośnie tylko po wygranej bitwie. Skala tego wzrostu zależy od:

1.Stosunku sił na początku bitwy - jeśli bitwa została wygrana mimo posiadania mniejszej ilości żołnierzy, wzrost jest szybszy.
2. Ilości zabitych na polu walki - im więcej trupów po którejkolwiek ze stron, tym większy wzrost przywództwa.
3. Aktualnego poziomu przywództwa - im wyższy, tym mniejsze przyrosty

W czasie normalnych bitew jest tak jak opisują zasady, ale są specyficzne bitwy, w których mozna wywindować bardzo wysoko Leadership swoich bohaterów, praktycznie bez strat własnych i zabijając mało przeciwników.

Ciekawe ilu graczy o tym wie i stosuje.

Post #7, autor: pawlo77
napisany: 19. marca 2008, środa, 10:44
awatar
aqwert nie bądź taki podziel się wiedzą:P

Post #8, autor: aqwert
napisany: 19. marca 2008, środa, 10:53
awatar
Żadnego dzielenia sie mykami. Znalazłem przypadkowo, to zgłaszam. A dopóki Boro tego nie naprawi, nie powiem jak sie to robi.

Post #9, autor: Draconis
napisany: 19. marca 2008, środa, 12:04
zmieniany przez autora, 19. marca 2008, 12:05
awatar
ale jak wyjdzie z historii bitew ze sie to stosowalo to bedzie lanie po pupiaku :D

zamiana wlasnych osadnikow na mieso armatnie w pancerzach i tarczami z morale 0 i walka z nimi mniejsza iloscia wlasnych opancerzonych wojakow z wysokim morale. Wszystko bez broni. Zgadlem?

Post #10, autor: aqwert
napisany: 19. marca 2008, środa, 12:14
awatar
Nie zgadłeś.
To jest o wiele prostsze i nie trzeba tracic uzbrojenia jak w Twoim przykładzie.

Post #11, autor: pawlo77
napisany: 19. marca 2008, środa, 15:26
awatar
walczysz samym bohaterem z niewolnikami bez broni i bez morale
zanim dobiegną to z łuku można 2 pacnąć i ze 2 w walce wręcz??

Post #12, autor: aqwert
napisany: 19. marca 2008, środa, 21:42
awatar
Nie walcze samym bohaterem. Moze przy tym zginąć. A chyba nie o to chodzi.

Jutro wieczorem napiszę jak to mozna było robić. Juz nikt tego nie wykorzysta, bo będzie naprawione.

Post #13, autor: Samuraj
napisany: 27. września 2011, wtorek, 11:20
awatar
Znalazłem stary wątek o wzroście przywództwa i postanowiłem dorzucić swój kamyczek. W dobie narzekania na grafikę i dyskusji o kolorach muszę przyznać, iż od kilku tygodni mam ból głowy z całkiem innego powodu.

Otóż w jednym w świecie odkrywców odbyła się bitwa, w której rzuciłem do boju nieomal wszystko co się dało, poświęcając wielu osadników na przetrzymania oddziałów atakującego. Uzyskany w ten sposób czas wykorzystałem na dozbrojenie i podniesienie morale swoich oddziałów (składających się w główniej mierze z wieśniaków...)

W bitwie po mojej stronie uczestniczyło około 280 ludzi, a po stronie przeciwnika około 80.
Niby przewaga była olbrzymia, ale wyszkolenie i uzbrojenie nie było mocną stroną moich oddziałów.
Po bitwie zostało mi 90 ludzi, z bohaterem który miał wzrost doświadczenia o 3.0 !
Na koniec raportu po bitwie chlusnęło we mnie zimną wodą, ponieważ wzrost umiejętności przywódczych wynosił 0.0!
Precyzyjnie, to w raporcie nie było na ten temat informacji, a więc nie było wzrostu umiejętności.
W efekcie mój bohater dalej pozostał cieniasem nie wpływającym na morale oddziałów :(

Zgodnie z zasadami nic się nie stało, bo przecież można w nich przeczytać:
"Przy dużej przewadze, przywództwo nie jest
zdobywane."

Szczerze mówiąc to nie pierwszy przypadek, kiedy moi bohaterowie mimo uczestniczenia w dużej bitwie w znaczący sposób nie podnoszą swoich umiejętności.

Wiem, że zasady obowiązują wszystkich i wszyscy mają ten sam problem.
Ale do kolorów i czcionki można się przyzwyczaić, a do takiego "nieporadnego" bohatera nie specjalnie.

Post #14, autor: Wortigern
napisany: 27. września 2011, wtorek, 13:06
brak awatara
Już kiedyś postulowałem o możliwość, by bohater mógł ćwiczyć ld np. w akademi wojskowej. natomiast do ćwiczenia walki wręcz mógłby powstać nowy budynek o nazwie np. plac ćwiczeń albo coś takiego.

Post #15, autor: Infelix
napisany: 27. września 2011, wtorek, 15:22
brak awatara
Cytat:
Już kiedyś postulowałem o możliwość, by bohater mógł ćwiczyć ld np. w akademi wojskowej. natomiast do ćwiczenia walki wręcz mógłby powstać nowy budynek o nazwie np. plac ćwiczeń albo coś takiego.

Raczej mało zgodne z realiami średniowiecza by to było. Wtedy nie było raczej odzielnych akademi dla tzw "kadry dowódczej" a doświadczenie taktyczne dowódcy zdobywali w bitwach wyłącznie.

Cytat:
Ale do kolorów i czcionki można się przyzwyczaić, a do takiego "nieporadnego" bohatera nie specjalnie.

Do wszystkiego można i do tego też :)

Post #16, autor: Wortigern
napisany: 27. września 2011, wtorek, 16:03
brak awatara
Hmm jasne, że nie było takich budynków jak np akademia wojskowa, czy strzelnicza. a umiejętności zdobywało się w boju ewentualnie giermkując rycerzowi.
Mój sposób pozwoliłby uniknąć sytuacji, gdzie bohater ma doświadczenie 5 a ld 1. Zgadzam się jednak, że byłoby to troszkę nieklimatyczne.

Post #17, autor: Kurp
napisany: 27. września 2011, wtorek, 20:41
awatar
Czy jeżeli zaatakuję oddział 40 osobowy 20 osobowym to ld dużo więcej wzrośnie niż gdybym zaatakował dwa razy oddział 20 osobowy oddziałem 10 osobowym?

Post #18, autor: Lomion
napisany: 28. września 2011, środa, 22:20
awatar
Ta zasada jest wg mnie nielogiczna i jest furtką do nadużyć że strony starych wyjadaczy. Nielogiczna, bo chłop który przeżył bitwę taką jak opisana powyżej, powinien się czegoś nauczyć, choćby tego że sama przewaga liczebna nie wystarcza.

A nadużycia są możliwe, gdy celowo ogranicza się wielkość regimentu walczącego z niezależnymi, aby mocniej podbić sobie przywództwo. Nie tak wg mnie powinna ta zasada działać.

Post #19, autor: Tyberion
napisany: 28. września 2011, środa, 22:51
awatar
Zgadzam się może powinna być naliczana od ilości poległych?

Post #20, autor: Samuraj
napisany: 29. września 2011, czwartek, 00:03
awatar
Ilość poległych jest uwzględniana, również skala bitwy.
Jednak wg mnie w przypadku, z którym się zetknąłem doszło do skrajności, która w moim odczuciu doprowadziła do sytuacji wypaczającej idę "Przywództwa bohaterów". Bo przecież ta bitwa to nie było "zarzynanie" chłopów, tylko ciężkie starcie z oddziałami z morale 10 i więcej (stąd chyba miałem dosłownie 1 jeńca lub może wcale ich nie było, ale nie mogę tego już sprawdzić).

Przyznaję, że wcześniej też miałem podobną sytuację, w której do walki stanęły dosyć wyrównane siły. W efekcie bohaterowie i regimenty padały w dużych ilościach. Ci co przeżyli dostali również konkretny zastrzyk doświadczenia, ale mizerny wzrost umiejętności przywódczych.
Podgląd na bitwę nie jest już możliwy i dopiero wydarzenia ze świata odkrywców zwróciły uwagę na to, iż przewaga liczebna, nawet z silnym przeciwnikiem może nieść ze sobą nieprzyjemną niespodziankę.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: