Najświeższe wątki:
Zasady gry
Zakon Rycerzy Jedidia
Wątek w temacie: Anima Solidus
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor:
kabraxis
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 19:34
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 19:36
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 19:34
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 19:36
Dzisiaj o godzinie 19:00 odbyła się decydująca bitwa Casaria vs ZRJ. Casaria w sile wojska około 600 bardzo dobrze uzbrojona kontra ZRJ około 130 konnicy (włócznie, pancerze i tarcze), 40 kuszników i trochę kolczug (a podobno żelaza ZRJ nie ma), cała reszta czyli około 450 uzbrojona w łuki i maczugi oraz większość w pancerze, bardzo dużo weteranów. Swoją drogą ciekawe skąd ZRJ ma tyle weteranów skoro rzekomo nie brała udziału w podboju swojego sąsiada i skąd ma talary na utrzymanie takiego wojska? Od razu widać po uzbrojeniu iż ZRJ nie ma dobrego dostępu do drzewa i nie może produkować włóczni więcej niż dla konnicy. ZRJ miało niestety również przewagę morale bo używało osadek jako podwyższacza morale... I niech mi jedik powie, że konnica jest do niczego jak czeka na wroga...
Co by się nie rozpisywać bo mnie dreszczyk przechodzi przegrałem tą bitwę...
Przy okazji ZRJ utworzyło koalicję w którą wchodzą przynajmniej:
Urgandia, Bizancjum, Romanum, Hochland i pewnie ktoś jeszcze....
Jeżeli pozwolicie ZRJ wylizać rany to z bronią, którą po mnie zebrała będzie nowym kandydatem na hegemona... Właściwie to chyba już jest... ZRJ zebrało po mnie około 40 kusz, kilka kolczug, mnóstwo włóczni, pancerzy i tarcz. ZRJ zostało ponad 200 ludzi. Jak się odbuduje i dojdzie do mojego złoża i lasu to już nic go nie zatrzyma....... A i zapomniałem dodać ma dużo pola do rozbudowy na podbitych prze zemnie Wietrzych Skałach, na których straciłem w bitwie z masą kuszników dużo dobrych wojów.
PS. Mówi się, że na lav nie trzeba poświęcać dużo czasu. Wystarczyło, że ktoś mnie zaatakował podczas sesji gdzie teraz poświęcam minimum na grę i po mojej całej wielomiesięcznej pracy bo nie miałem czasu przemyśleć rozkazów :/
Co by się nie rozpisywać bo mnie dreszczyk przechodzi przegrałem tą bitwę...
Przy okazji ZRJ utworzyło koalicję w którą wchodzą przynajmniej:
Urgandia, Bizancjum, Romanum, Hochland i pewnie ktoś jeszcze....
Jeżeli pozwolicie ZRJ wylizać rany to z bronią, którą po mnie zebrała będzie nowym kandydatem na hegemona... Właściwie to chyba już jest... ZRJ zebrało po mnie około 40 kusz, kilka kolczug, mnóstwo włóczni, pancerzy i tarcz. ZRJ zostało ponad 200 ludzi. Jak się odbuduje i dojdzie do mojego złoża i lasu to już nic go nie zatrzyma....... A i zapomniałem dodać ma dużo pola do rozbudowy na podbitych prze zemnie Wietrzych Skałach, na których straciłem w bitwie z masą kuszników dużo dobrych wojów.
PS. Mówi się, że na lav nie trzeba poświęcać dużo czasu. Wystarczyło, że ktoś mnie zaatakował podczas sesji gdzie teraz poświęcam minimum na grę i po mojej całej wielomiesięcznej pracy bo nie miałem czasu przemyśleć rozkazów :/
To widzę, że szybko zmieniaja się Ci kandydaci do hegemoni, może i na mnie przydzie pora :)
Post #3, autor:
jedidia
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 21:27
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 22:07
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 21:27
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 22:07
Pismak Kabaxa zamaszystymi ruchami pióra ulokował swoje dzieło w kanonie przebojów fantastyki. Szczerze wzruszył wojaków Jedi bo przyjemnie jest widzec oczami wyobrazni taką viktoryje. Acz konfabulacja i przekololorowanie wymaga rzetelnego sprostowania.
Bitwa sie nie odbyła. Wojska Jedi zaatakowane musiały sie cofnąc mimo ze wypełniają misję stricte pokojową.
Ano nie od dzis wiadomo ze Kabax podbił Popiela. 3czy 4 rozbudowane osady w lesie-kazdy wie co to znaczy. Na dole opublikuje stan armii Kabaxa. Popiel widocznie sie nie sprawił w burzeniu budynków. Rolnik z szerokim dostepem do drewna- to nie zdarza sie czesto.
Wietrzne Skały w jednej bitwie straciły szanse na dalsze istnienie. Okazało sie iz jest tam złoze rudy- skrzetnie skrywane( czemu sie nie dziwe).
W takiej sytuacji ZRJ musiało interweniowac by bronic zywotnych interesów. Kabax okazał sie łamistrajkiem- jako jedyny nie wszedł do Koalicji Zachodu. Wypada sie zastanawiac co by robił na tyłach ZRJ, Urgolandii, Hochlandu czy Oostenredede gdy wojska tych ksiestw zaobsorobane byłby Wschodem? Zaatkował by? Nie-bo i po co- w Ziemi Obiecanej Anima Solidus przez nastepne miesiace sadziłby ogóry by dobic wymeczone wojnami ksiestwa.
Wojownicy Jedi stanęli kolejny raz do niewdziecznej roli ratowania swiatowej równowagi. Obecnie wojska ZRJ zamiast wypelniac zobowiazania sojusznicze tkwia w przesmyku na przeciwko monstrualnej armii Kabaxa. Tkwia bo obronca ma na tym etapie podwójna przewage nad atakujacym. A przesmyk wąski.
Powiadaja ze zbyt szybki start do hegemoni z reguły konczy sie falstartem. Kabax ma fenomenalny pólwysep ze wszystkimi dobrami, a do tego jedynie z dwoma waskimi wejsciami.
Pat pogłebia fakt ze toczy sie wojna na Wschodzie. Cesaria jest na uboczu. Zignorowac ja i dac sobie spokój z "sietzenkrieg"? Wyrosnie nam nowa Hellada. Zostaje jedynie ufac iz Kabax rozumie minusy bycia uznanym za wroga publicznego nr 1.
Oto wojska Kabaxa-+ Oddział Turlajem (472 wolnych żołnierzy, 1 niewolników),
Średnie morale: chętni do walki
Twoi zwiadowcy raportują o następującym uzbrojeniu oddziału:
* włócznia - ok. 300
* tarcza skórzana - ok. 300
* pancerz skórzany - ok. 300
* łuk zwykły - ok. 150
* kusza - ok. 60
* kolczuga - ok. 30
* maczuga - ok. 4
* miecz - ok. 1
Regimenty:
Donely Szary
wóz transportowy, weterani
Petroniusz Mocarny
wóz transportowy, doświadczeni
Świeży Włócznicy (93)
piechota, żółtodzioby
Starsi włócznicy (72)
piechota, żółtodzioby
Oddział łucznicy (51)
piechota, żółtodzioby
Rekruci (49)
piechota, żółtodzioby
Włócznicy (49)
piechota, weterani
Rekruci (47)
piechota, żółtodzioby
Oddział Laterno (43)
piechota, żółtodzioby
Oddział Turlajem (38)
piechota, sławni wojownicy
Kusznicy (8)
piechota, doświadczeni
Ciężcy Kusznicy (6)
Oddział laterno - zwiad (5)
piechota, żółtodzioby
Starsi kusznicy (4)
piechota, doświadczeni
Włócznicy (4)
piechota, weterani
* Woźnica (1)
piechota, żółtodzioby
Niewolnicy:
Opryszki (1)
piechota, niewolnicy, żółtodzioby
+ Łucznicy (128 wolnych żołnierzy),
Średnie morale: niezadowoleni
* łuk zwykły - ok. 150
* włócznia - ok. 1
* tarcza skórzana - ok. 1
* kolczuga - ok. 1
Regimenty:
Ischyrion Wysoki
piechota, weterani
Łucznicy (124)
piechota, żółtodzioby
Woźnica (2)
wóz transportowy, żółtodzioby
Człowiek z przypadku (1)
piechota, żółtodzioby
Bitwa sie nie odbyła. Wojska Jedi zaatakowane musiały sie cofnąc mimo ze wypełniają misję stricte pokojową.
Ano nie od dzis wiadomo ze Kabax podbił Popiela. 3czy 4 rozbudowane osady w lesie-kazdy wie co to znaczy. Na dole opublikuje stan armii Kabaxa. Popiel widocznie sie nie sprawił w burzeniu budynków. Rolnik z szerokim dostepem do drewna- to nie zdarza sie czesto.
Wietrzne Skały w jednej bitwie straciły szanse na dalsze istnienie. Okazało sie iz jest tam złoze rudy- skrzetnie skrywane( czemu sie nie dziwe).
W takiej sytuacji ZRJ musiało interweniowac by bronic zywotnych interesów. Kabax okazał sie łamistrajkiem- jako jedyny nie wszedł do Koalicji Zachodu. Wypada sie zastanawiac co by robił na tyłach ZRJ, Urgolandii, Hochlandu czy Oostenredede gdy wojska tych ksiestw zaobsorobane byłby Wschodem? Zaatkował by? Nie-bo i po co- w Ziemi Obiecanej Anima Solidus przez nastepne miesiace sadziłby ogóry by dobic wymeczone wojnami ksiestwa.
Wojownicy Jedi stanęli kolejny raz do niewdziecznej roli ratowania swiatowej równowagi. Obecnie wojska ZRJ zamiast wypelniac zobowiazania sojusznicze tkwia w przesmyku na przeciwko monstrualnej armii Kabaxa. Tkwia bo obronca ma na tym etapie podwójna przewage nad atakujacym. A przesmyk wąski.
Powiadaja ze zbyt szybki start do hegemoni z reguły konczy sie falstartem. Kabax ma fenomenalny pólwysep ze wszystkimi dobrami, a do tego jedynie z dwoma waskimi wejsciami.
Pat pogłebia fakt ze toczy sie wojna na Wschodzie. Cesaria jest na uboczu. Zignorowac ja i dac sobie spokój z "sietzenkrieg"? Wyrosnie nam nowa Hellada. Zostaje jedynie ufac iz Kabax rozumie minusy bycia uznanym za wroga publicznego nr 1.
Oto wojska Kabaxa-+ Oddział Turlajem (472 wolnych żołnierzy, 1 niewolników),
Średnie morale: chętni do walki
* włócznia - ok. 300
* tarcza skórzana - ok. 300
* pancerz skórzany - ok. 300
* łuk zwykły - ok. 150
* kusza - ok. 60
* kolczuga - ok. 30
* maczuga - ok. 4
* miecz - ok. 1
Regimenty:
Donely Szary
wóz transportowy, weterani
Petroniusz Mocarny
wóz transportowy, doświadczeni
Świeży Włócznicy (93)
piechota, żółtodzioby
Starsi włócznicy (72)
piechota, żółtodzioby
Oddział łucznicy (51)
piechota, żółtodzioby
Rekruci (49)
piechota, żółtodzioby
Włócznicy (49)
piechota, weterani
Rekruci (47)
piechota, żółtodzioby
Oddział Laterno (43)
piechota, żółtodzioby
Oddział Turlajem (38)
Kusznicy (8)
piechota, doświadczeni
Ciężcy Kusznicy (6)
Oddział laterno - zwiad (5)
piechota, żółtodzioby
Starsi kusznicy (4)
piechota, doświadczeni
Włócznicy (4)
piechota, weterani
* Woźnica (1)
piechota, żółtodzioby
Niewolnicy:
Opryszki (1)
piechota, niewolnicy, żółtodzioby
+ Łucznicy (128 wolnych żołnierzy),
Średnie morale: niezadowoleni
* łuk zwykły - ok. 150
* włócznia - ok. 1
* tarcza skórzana - ok. 1
* kolczuga - ok. 1
Regimenty:
Ischyrion Wysoki
piechota, weterani
Łucznicy (124)
piechota, żółtodzioby
Woźnica (2)
wóz transportowy, żółtodzioby
Człowiek z przypadku (1)
piechota, żółtodzioby
kabaks a kto ci kazał szarżować mogłeś strzelać brachu:P
Jediemu jednak po nocy śnią sie koszmary z Peryklesem w roli głównej :)
Ale nie kumam, Kabraxis bitwę przegrał a Jedi mówi, że stoi naprzeciw następnych sześciu setek? Mówcież składnie bo ja tu gdzieś czuję enkawudzistę-propagandzistę :P
Ale nie kumam, Kabraxis bitwę przegrał a Jedi mówi, że stoi naprzeciw następnych sześciu setek? Mówcież składnie bo ja tu gdzieś czuję enkawudzistę-propagandzistę :P
Post #6, autor:
karol64
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 23:42
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 23:42
napisany: 18. czerwca 2008, środa, 23:42
zmieniany przez autora, 18. czerwca 2008, 23:42
To jakaś grubsza intryga. Najpierw wymyślili Piwożłopa z wasalami, a teraz kręcą dalej. Piwożłop namotał różne koalicje, intrygi i w rezultacie zniknął Babylon. W tym czasie po cichu ktoś załatwił cztery inne księstwa. Teraz uknuli nową koalicję i wojnę. W rezultacie ktoś z tej koalicji bardzo się zdziwi za jakiś czas, że już tylko został z wiernym błaznem nadwornym (notabene szpieg odwrócony kilka razy).
Hehehehehe, Kabax widze jest mistrzem intrygi :) Sfortyfikowal sie ze wszystkimi zlozami i prosi aby inni Jediego atakowali aby sam mogl bez stresow sie rozwijac... Dla mnie jest to idealne zachowanie aczkolwiek nie liczylbym ze to wypali :]
Legenda: powyzsze posty nalezy czytac:
Kabax - ludzie mordujcie Jedika
Jedik - ludzie mordujcie Kabaxa
:D uwielbiam czytac te wasze zmagania he he
Kabax - ludzie mordujcie Jedika
Jedik - ludzie mordujcie Kabaxa
:D uwielbiam czytac te wasze zmagania he he
Post #9, autor:
jedidia
napisany: 19. czerwca 2008, czwartek, 09:13
zmieniany przez autora, 19. czerwca 2008, 16:09
napisany: 19. czerwca 2008, czwartek, 09:13
zmieniany przez autora, 19. czerwca 2008, 16:09
Cytat:
Mówcież składnie bo ja tu gdzieś czuję enkawudzistę-propagandzistę
Czytajze ze zrozumieniem. Przeciez pisze iz Kabax wymyslił bitwe w odruchu obronnym by zamaskowac swoje atuty i osłabic pozycje ZRJ które ewidentnie wadzi w spokojnej konsumpcji.
Cytat:
To jakaś grubsza intryga. Najpierw wymyślili Piwożłopa z wasalami, a teraz kręcą dalej. Piwożłop namotał różne koalicje, intrygi i w rezultacie zniknął Babylon. W tym czasie po cichu ktoś załatwił cztery inne księstwa. Teraz uknuli nową koalicję i wojnę. W rezultacie ktoś z tej koalicji bardzo się zdziwi za jakiś czas, że już tylko został z wiernym błaznem nadwornym (notabene szpieg odwrócony kilka razy).
Hehe- a co Eryk z tej strony?? Piwozlop chyba sam był motorem sprawczym kontrkoalicji bo chciec mniej jest lepsze od chciec wszystko. W kazdym swiecie z róznych wzgledów( głownie geograficznych) niektore ksiestwa odskakują. tym samym inne ksiestwa czuja sie zagrozone. Intrygi powiadasz? Czymze byłby lav bez intryg:) Niemniej ktos kto przez intrygi traci obiektywny oglad rzeczywistosci z reguły laduje w skansenie.
nie śmiem zarzucać kłamstwa żadnej ze stron, toż to obelga by była, a obelgowanie kogoś kogo stać na 6 setek nażołdzie i pod bronia nieco ryzykowne jest w tym świecie
Skoro jednak te armie dalej istnieją to pewnie nie będzie problemem żeby je pokazać zainteresowanym księstwom, co Ty na to Jedi żeby przekazać mi zwiadowcę?:)
Skoro jednak te armie dalej istnieją to pewnie nie będzie problemem żeby je pokazać zainteresowanym księstwom, co Ty na to Jedi żeby przekazać mi zwiadowcę?:)
Zeby taki stary lis dał sie wykołowac młodemu wilkowi..Hehe- jak juz mówilem- w nadmiarze intryg człowiek traci kontakt z rzeczywistoscią...
Stary??? kto stary - niby ja? Ja będe wiecznie młody, w końcu po coś gram w Lav no nie:)
Więc nie przekażesz tego zwiadowcy, no jak chcesz, ale w tym momencie Twoja wersja jakby traci na wiarygodności:)
Więc nie przekażesz tego zwiadowcy, no jak chcesz, ale w tym momencie Twoja wersja jakby traci na wiarygodności:)
Zainteresowalem sie co taki zwiadowca musialby Ci ukazac aby obalic lub potwierdzic ktorakolwiek z wersji? :)
"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić?!"
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
"Bo jeśli zbyt długo patrzysz w otchłań...
...to szukasz łodzi żeby odpłynąć"
Friedrich Nicze :P
...to szukasz łodzi żeby odpłynąć"
Friedrich Nicze :P
No ja moge zwiadowce w kazdej chwili przekazac tylko pytanie co chcemy udowodnic:)
Ech Bati ale żeś sobie cytata wybrał :) dowodami nie można obalić niczego jeśli ktokolwiek (niekoniecznie motłoch) w to wierzy... Paradoks wszystkich wiar świata, ze szczególnym uwzględnieniem polityki :)
Post #18, autor:
von bati
napisany: 21. czerwca 2008, sobota, 08:47
zmieniany przez autora, 21. czerwca 2008, 08:49
napisany: 21. czerwca 2008, sobota, 08:47
zmieniany przez autora, 21. czerwca 2008, 08:49
Sęk w tym że wystarczy coś napisać i już część graczy w to uwierzyła. A teraz każecie Jediemu udowadniać że nie jest wielbłądem i że to co mówi to prawda. I powiem że ci co uwierzyli kabaxowi na pewno nie uwierzą jediemu... co by Jedik nie zrobił zawsze znajdzie się jakiś niedowiarek.... bo wiara Mularzu zawsze była i jest silniejsza od dowodów! proste ;P.
Zresztą. Logika nakazuje inny tok rozumowania;P Niech kabax udowodni że stracił armie.... hehe
Ale swoja drogą mamy zalążek nowej religii;P...
Zresztą. Logika nakazuje inny tok rozumowania;P Niech kabax udowodni że stracił armie.... hehe
Ale swoja drogą mamy zalążek nowej religii;P...
Wielki Kościół Armii Utraconej? Kto chce przystąpić musi najpierw rytualnie utracić armię? Hmmm czy stanowisko Arcykapłana jest już zajete? :)
Ja zgłaszam się na Głównego Ofiarnika. Proszę armiami podchodzić pojedynczo, nie pchać się i nie dowcipkować.
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.