Najświeższe wątki:
Zasady gry
Zamek
Wątek w temacie: Zasady gry
[39] zamki zazwyczaj miały własne studnie, więc brak wody problemem nie był
Post #42, autor:
Hadrian
napisany: 24. stycznia 2007, środa, 11:20
zmieniany przez autora, 24. stycznia 2007, 11:29
napisany: 24. stycznia 2007, środa, 11:20
zmieniany przez autora, 24. stycznia 2007, 11:29
[39] Może i troche czytałes o problemie z zamkiem ale o 88 osobowym dobrze wyćwiczonym i uzbrojonym garnizonie z morale 10,5 nie doczytałeś. Osadnicy pomimo wielodniowego oblężeniua też mieli dobre morale. W rzeczywistości dziwne byłoby gdyby zamek z taka obrona padł. A że naprawienie buga odbyło się w tak nieszczęśliwym momencie wojny, że całkowicie wypaczyło jej przebieg to juz zupełnie inna sprawa. To tyłułem wyjaśnienia, a jeśli chodzi o zamki to moim zdaniem:
1. Okazało się że największe znaczenie podczas szturmu miało zmęczenie nacierających powodowane 4-rundami biegu
2. Znaczenie bonusów zamku jest dobrze wyważone.
3. Za małe sa bonusy dla strzelców w zamku (a własciwie potrzebne są "ujemnusy" dla strzelców napastnika), co powoduje, że obrońcy nie opłaca sie bronić dystansowo, a to zubaża wachlaż dostępnych, skutecznych taktyk.
Proponuję:
1. Spowolnić męczenie sie oddziałów oraz zróżnicować zmęczenie od biegu w zależności od terenu.
2. Dodac ujemnusy do walki dystansowej dla oddziałów szturmujących zamek (ostrokół)
1. Okazało się że największe znaczenie podczas szturmu miało zmęczenie nacierających powodowane 4-rundami biegu
2. Znaczenie bonusów zamku jest dobrze wyważone.
3. Za małe sa bonusy dla strzelców w zamku (a własciwie potrzebne są "ujemnusy" dla strzelców napastnika), co powoduje, że obrońcy nie opłaca sie bronić dystansowo, a to zubaża wachlaż dostępnych, skutecznych taktyk.
Proponuję:
1. Spowolnić męczenie sie oddziałów oraz zróżnicować zmęczenie od biegu w zależności od terenu.
2. Dodac ujemnusy do walki dystansowej dla oddziałów szturmujących zamek (ostrokół)
Muszę przyznać, że również prześledziłem dość uważnie przebiego tego nieszczęsnego szturmu i również widzialem te morale. Dlatego zdziwiony byłem trochę wcześniejszymi postami... które wypaczały obraz bitwy. A obraz był taki że paru zahukanych chłopków siedziało za murami i odpierało wielką armię.
Zgodzę się z Hadrianem- jakbym miał przed bitwą obstawiać- obstawiłbym na zwycięską obronę.
Zgodzę się z Hadrianem- jakbym miał przed bitwą obstawiać- obstawiłbym na zwycięską obronę.
Post #44, autor:
Pablo Larmo
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 11:31
zmieniany przez autora, 3. sierpnia 2010, 11:32
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 11:31
zmieniany przez autora, 3. sierpnia 2010, 11:32
Mam pytanko - rozumiem, że te wszystkie osławione plusy do zameczku to tylko w turze szarży, a potem ludzie zmęczeni, trochę mniej skuteczni przy szarży, ale w końcu lądują na murach i za nimi. Czyli w zwarciu obrońcy ciosy już ładują na równi ze szturmującymi?
Post #45, autor:
Krzywy
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 11:42
zmieniany przez autora, 3. sierpnia 2010, 15:58
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 11:42
zmieniany przez autora, 3. sierpnia 2010, 15:58
nie wiem skąd ten wniosek. przecież wyraźnie bonus dotyczy "walki wręcz"? Czyli nie ma takiej fazy, że napastnicy zdobyli mury i dożynają obrońców.
edit: jednak masz rację. nie doczytałem tego.
edit: jednak masz rację. nie doczytałem tego.
Tak Pablo zamek nie daje bonusów do walki wręcz a jedynie do obrony przed szarżą.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.