Najświeższe wątki:
Zasady gry
Zdobywanie osad
Wątek w temacie: Zasady gry
nie było jeszcze takiego wątku :)
Post #2, autor:
mularzx
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 13:31
zmieniany przez Boro, 26. listopada 2006, 14:10
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 13:31
zmieniany przez Boro, 26. listopada 2006, 14:10
Dopiero teraz doczytałem się tego wątku i chcialbym zauważyć że w zasadach powinno być coś na temat obrotu pieniężnego. Bo teraz praktycznie nie wiem jak to jest z tymi zaokrągleniami... czy są ułamki, czy nie, a to powinno być jasno napisane np.: przelewasz kwotę i płacisz dodatkowo 5% zaokrąglone w górę czy w dół od przelewanej kwoty. Przekazywanie telarów przed zdobyciem osady jest faktycznie chwytem który nie powinien mieć miejsca, ale te 5% nie ma żadnego sensu bo zawsze lepiej rozpylić tę kasę jako podatek niż dać zarobić wrogowi więc nie likwiduje to problemu zwłaszcza przy zdobyciu ważnego miasta/stolicy. Według mnie logiczym by było aby przy zdobyciu osady zdobywca faktycznie zdobywał te dwutygodniowe utrzymanie budynków ale nie pochodzące ze skarbu księstwa ale znikąd czyli powiedzmy z prywatnych majątków mieszkańców osady. Księstwo i tak traci wiele: osadę, ludzi, budynki, zwycięzca zyskuje dodatkowo pieniądze, które faktycznie z rabunku mu się należą, no i eliminujemy kombinatorstwo z przekazywaniem kasy bo po prostu w ogóle nie ma sensu tego robić...
Post #3, autor:
kabraxis
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 14:00
zmieniany przez Boro, 26. listopada 2006, 14:11
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 14:00
zmieniany przez Boro, 26. listopada 2006, 14:11
Hmm.... a może zamiast czegoś takiego byłaby opcja grab osadę? Możnaby powiedzmy rozbierać budynki na talary, rabować ludzi i takie tam. Osada nawet nie musiałaby się stawać własnością atakującego. To jest chyba najbardziej realne.
Post #4, autor:
Boro
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 14:12
zmieniany przez autora, 26. listopada 2006, 14:12
napisany: 26. listopada 2006, niedziela, 14:12
zmieniany przez autora, 26. listopada 2006, 14:12
Cytat:
aby przy zdobyciu osady zdobywca faktycznie zdobywał te dwutygodniowe utrzymanie budynków ale nie pochodzące ze skarbu księstwa
I zaczęłyby się ataki co dwa dni na tę samą osadę :)
Gdzie tam co dwa dni... co turę bym sobie przekazywał z sojusznikiem ;)
Fakt o tym nie pomyślałem, znaczy się kombinatorem marnym jestem... :( ale problem pozostaje nierozwiązany...
Nie jest tak źle. Podbiłem właśnie w świecie testowym sporą osadę, i ustawiłem podatek 2.0 - to jest naprawdę ogromny zastrzyk w finansach :)
Aluzju poniał :D
boro i jakie konsekwencje tego będą? Ludzie zaczną odchodzić z powodu niskiego morale i jest potrzebne stacjonujące wojsko?
tak, ale w krótkim terminie można 'wyzyskać' taką osadę
Czy mógłbyś określić jak długo ze względu na ilość ludzi będzie można ją wyzyskiwać? ;) Jeszcze nie miałem niestety okazji tego sprawdzić :(
A ja ostatnio sobiemyslalem ze by dodac troche realizmu do gry to przy zdobyciu osady(szturmem) czesc budynkow powinna byc zniszczona ze wzgledu na prowadzone walki
przy olezeniu (nie wiam na jakich zasadach sie zdobywa) ale jak sie poddaja to wtedy mozna przejac bez zniszczen:0 co wy na to??
przy olezeniu (nie wiam na jakich zasadach sie zdobywa) ale jak sie poddaja to wtedy mozna przejac bez zniszczen:0 co wy na to??
Od strzał i mieczy? ;) Tutaj nie ma machin oblężniczych.
Jakiś czas temu proponowałem aby przy zdobywaniu osad zdobywca otrzymywał pieniądze nie ze skarbca, ale z przyszłych zysków obrońcy, np. za istniejące w osadzie budynki przez następne dwa tygodnie płaciłby poprzedni właściciel. Pomysł zdaje się umarł śmiercią naturalną :) Co do [10] to wydaje się to dobry pomysł, przynajmniej aby zwrócił się koszt utrzymania wojska, co tę osadę zdobyło. A jeśli się chce tą osadę zatrzymać na dłużej, to można obniżyć podatek do normy po doprowadzeniu osadników własnej narodowości w liczbie wystarczającej do zachowania spokoju.
eee, a mi sie wydaje ze tu wszyscy daza do spowolnienia akcji gry, by nie bylo tak ze za jednym rajdem po trawce wroga zdobywasz kilkanascie osad... a wy tu mowicie o zwrocie kosztow za wojsko... a czy w sredniowieczu myslicie ze to sie tak odrazu zwracalo? :P
Lomion ten pomysł z utrzymywaniem straconej osady w praktyce mógłby sporo zamieszania wprowadzić. Zdobywam osadę. Poprzedni właściciel płaci. Ale po tygodniu ją odbija. I kto wtedy płaci? Ja?...
kabraxis a nie slyszales o strzalach zapalajacych???? wdlug mniewiecej robily szkody w sredniowieczu niz maszyny obleznicze cale osady szly z dymem
w symulatorze jest szturm na osade i bitwa o osade jak jest roznica?? bo symulacja przebiega inaczej ale nie bardzo wiem czemu??
Różnice masz w zasadach. Przy szturmie można szarżować itd.
[18] Bitwa odbywa sie wewnatrz miasta.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.