Najświeższe wątki:
Zasady gry
Zmiana w koszcie utrzymania osad (20 czerwca)
Komentowana aktualność: Zmiana w koszcie utrzymania osad (20 czerwca)
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
Zmianę oceniam negatywnie.
Zmiana pozytywna ale jeżeli by była wprowadzona dla nowych światów - byłoby jak się przystosować i człowiek by wiedział że tak a nie inaczej musi kombinować ....
O co chodzi z ta niechcecia do wioch? Przeciez sredniowiecze to wiochy.
Poczytaj wątek o DQ - stamtąd wychodzą wszystkie niechęci do wiosek - ale co kto lubi :)
Post #5, autor:
Samuraj
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 01:34
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 01:35
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 01:34
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 01:35
ja uważam, że zmiana nie będzie miała wpływu w długim okresie
w pierwszych kilku miesiącach liczy się każdy talar, ale później czy będzie płacić się 50 czy 100 talarów tygodniowo za wioski (przy budżecie tygodniowym rzędu kilku tysięcy talarów) to zmiana bez znaczenia
jeżeli już zwiększcie opłaty np. 10 talarów za osadę na źródełku i po 5 talarów za wiochę (per week)
w pierwszych kilku miesiącach liczy się każdy talar, ale później czy będzie płacić się 50 czy 100 talarów tygodniowo za wioski (przy budżecie tygodniowym rzędu kilku tysięcy talarów) to zmiana bez znaczenia
jeżeli już zwiększcie opłaty np. 10 talarów za osadę na źródełku i po 5 talarów za wiochę (per week)
Chcesz zeby sie placilo 2x wiecej za osady na zrodelku. Jak to sie ma do idei zwalczania wiosek bez zrodelka?
@Samuraj jako, że na początku liczy się każdy talar to nieco przyspieszy rozgrywkę, mniej wiosek szybciej każdy pójdzie na wojne jakoś tam wcześniej. Wydaje mi się, że zmiana dobra ja tam nie lubie dużej ilości wiosek mieć ;)
[3] Popieram w 100% (też jako historyk średniowiecza). Poza tym czy nie widzicie, że niedogodność założenia osady bez źródła jest i tak wysoka? Zakłada się je teraz głównie ze względu na surowce, albo na szlakach handlowych (transport). Jest to logiczne i służy grze. Może po prostu zakazać stawiania osad poza źródłem?
Szkoda, że nachalnie promuje się jeden styl gry, zamiast innych równie skutecznych i racjonalnych.
Szkoda, że nachalnie promuje się jeden styl gry, zamiast innych równie skutecznych i racjonalnych.
Jeszcze jedno - dlaczego tylko tydzień vacatio legis. Kiedys było dwa tygodnie, a to i tak za mało. Koniec końców nowi gracze się zniechęcą, starzy pozostaną i tak podzieleni.
#9 podejrzewam, że dlatego, że w tydzień spalisz nadmiar (i tak nieużywanych) osad, a resztę zostawisz :) większy czas vacatio legis ostatnio dotyczył modyfikacji parametrów włóczni. Armii się nie przegrupowuje w tydzień, więc było więcej, ale tylko dwa tyg ? Zdawało mi się, że miesiąc albo dwa;p
po co palić-przekazć niezależnym.
niech płacą... będą mieli mniej na żołd;-)
eetam, mniej na żołd = takie zmiany to woda na młyn mularza, który ma do perfekcji opanowany kalkulator demograficzny, a mniej sprawnym graczom będzie jedynie trudniej przekroczyć barierę dźwięku. Nadmierne utrudnianie stawiania wiosek jest szkodliwe dla gry i coraz mniej ma wspólnego z epoką. To pokłosie forumowego jazgotu frakcji jaszczembi, którzy od czasu do czasu uwielbiają strzelić sobie we własną stopę. :)
niezależni którzy dostana wioski będa mieli mnie na żołd;-)
Post #15, autor:
Luty
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 14:19
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 14:47
napisany: 14. czerwca 2010, poniedziałek, 14:19
zmieniany przez autora, 14. czerwca 2010, 14:47
to nie jest śmieszne, bo będzie dzikim szybciej spadało morale, będą wymierać i wyprodukują mniej darmowego żarełka. ja na ten przykład jeśli na starcie mam blisko wiochę dzikich to ich nie ruszam aby pracowali jak najdłużej.
uupsss - szkoda, że o takiej wiosce wspomniałem, bo zaraz pojawi się wniosek , że to zgroza i kolosalna niesprawiedliwość dziejowa.
ALE ja mam pomysła - gracz na starcie świata powinien dodatkowo wybierać opcje "generał"/"kupiec" - i wtedy kupiec miał by duże prawdopodobieństwo, że trafi wioskę do rozwoju swych zainteresowań, a generał absolutnie nie miał by prawa trafić na taką wioskę. Patron by notował ilu było generałów na starcie i ilu dotarło do mety !
uupsss - szkoda, że o takiej wiosce wspomniałem, bo zaraz pojawi się wniosek , że to zgroza i kolosalna niesprawiedliwość dziejowa.
ALE ja mam pomysła - gracz na starcie świata powinien dodatkowo wybierać opcje "generał"/"kupiec" - i wtedy kupiec miał by duże prawdopodobieństwo, że trafi wioskę do rozwoju swych zainteresowań, a generał absolutnie nie miał by prawa trafić na taką wioskę. Patron by notował ilu było generałów na starcie i ilu dotarło do mety !
Zwróćcie uwagę, że teraz już nie bardzo będzie się opłacało budować szlaki transportowe z wiosek. Miasto będzie musiało mieć przyrost dzienny powyżej 4 osadników, by w ogóle był sens... pomijając oczywiście produkcję żywności podczas marszu.
[15] Z moich obserwacji wynika że taką wioskę ma zwykle "w pakiecie" koniarz
[17] - może , kiedy grałem górnikiem , na starcie miałem dwie takie wioski pod nosem - wiec to chyba nie jest reguła, że koniarz , jakaś losowa sprawa, ale dla górnika i koniarza = bezcenne.
Boro chyba nie chce nowych uczących sie graczy - rozumiem opłatę ktora obowiązywała czyli 1 talar na tydzień ale opodatkowac wiochy o 100 prooc ?? ciekawe że takich 100 proc zmian nie było wcześniej do innych rzeczy , tymbardziej że 1 talar za wiochę wyszedł stosunkowo niedawno - ale tutaj zaczynają grać nowicjusze równiez , nie z kalkulatorem tylko którzy się uczą - dla nowicjuszy to ważna sprawa - być może dla weteranów to bez znaczenia - dla nowicjuszy to poniekąd dzięki gospodarce kop w pupę weteranom ( tulipanom z kalkulatorami)
wiochy są złem koniecznym i o ile pamiętam przy pierwszy opodatkowaniu było już pisane, że lada chwila będzie podwyżka podatku.
Nie oszukujmy się. 5 osad to dziesięć talarów tygodniowo - to symboliczny podatek.
Nie oszukujmy się. 5 osad to dziesięć talarów tygodniowo - to symboliczny podatek.
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.