Zmiana zasad: Brak możliwości opuszczenia zaatakow

Komentowana aktualność: Zmiana zasad: Brak możliwości opuszczenia zaatakowanej osady

Wątek w temacie: Komentarze do aktualności

Wyniki od 1 do 16. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Taiho
napisany: 21. września 2007, piątek, 19:13
awatar
A czy do szturmowanej osady ale nie oblężonej będzie ktoś mógł dołączyć?

Post #2, autor: Boro
napisany: 21. września 2007, piątek, 19:19
awatar
W sumie nie widzę przeszkód. Teraz też może dołączyć się do bitwy przecież.

Post #3, autor: Taiho
napisany: 21. września 2007, piątek, 19:24
awatar
Ale jak rozumiem zostanie utrzymane to że dołączając do bitwy nie będą korzystać z umocnień?

Post #4, autor: Boro
napisany: 22. września 2007, sobota, 11:29
awatar
Hmm... przychylam się jednak do tego, aby nie można było też do osady wchodzić, inaczej problem wróci, choć z mniejszym nasileniem.

Post #5, autor: jedidia
napisany: 22. września 2007, sobota, 14:01
zmieniany przez autora, 22. września 2007, 16:00
awatar
Nie rozumiem tej zmiany

Jak to w przyrodzie takie sytuacje nie wystepowały-jezeli ktos nie mial wystarczajaco srodków by szczelnie zamknac oblezenie to mieszkancy wszystkimi mozliwymi srodkami uciekali nawet w chwili ataku!

Chyba po to oblezenie jest by odciąc miasto? Jak ktos jest mało roztropny i jego nie zalozy lub jak nie ma wystarczajaco ludzi z jakiej racji system ma mu pomagac w mysleniu?

Rozumiem ze wynikl jakis przekret to moze byc jedyne wyjasnienie no bo poprzednia zasada była jak najbardziej realistyczna!

Post #6, autor: Hadrian
napisany: 22. września 2007, sobota, 14:10
zmieniany przez autora, 22. września 2007, 14:10
awatar
O ile się nie mylę to teraz szturm i oblężenie mają takie same wymagania jeśli chodzi o ilość potrzebnych żołnierzy, więc ktoś rozpoczynając szturm, może od razu założyć oblężenie. Nie rozumiem potrzeby tej zmiany.

Post #7, autor: kabraxis
napisany: 22. września 2007, sobota, 14:24
awatar
Może by podwyższyć ilość ludzi potrzebnych do oblężenia?

Post #8, autor: Mroczny
napisany: 22. września 2007, sobota, 14:26
awatar
Hadrian ale atakując od środka nie możesz założyć oblężenia.

Post #9, autor: Hadrian
napisany: 22. września 2007, sobota, 14:30
awatar
No tak. Tylko jak często zdarza się komuś atakować od środka? Mi to się jeszcze nie zdarzyło. Poza tym można (chyba) wtedy zaatakować oddziały będące w środku zanim uciekną, a nie tylko osadę.

Post #10, autor: jedidia
napisany: 22. września 2007, sobota, 16:02
awatar
post-6- święta racja Hadrianie:)

Post #11, autor: Tommy
napisany: 22. września 2007, sobota, 17:27
awatar
Też ta zmiana jest dla mnie mało zrozumiała.
A sytuacja takie występowały, jeśli chodzi o ucieczki z oblężonej osady. Np co miał Cezar gdy walczył z tym nadmorskim plemieniem hmm, wypadło mi z głowy, ale poszukam i później dopiszę. Miasta mieli nad brzegami morza najczęściej na jakiś klifach itp. Z jedną i to nieraz trudna droga dostępu i możliwego ataku. No i gdy panowie świata podchodzili, zakładali oblężenie zgodnie z najlepszymi myślami armii rzymskiej, to gdy obleganym kończyła się żywność to pakowali swój majdan w łajby i odpływali na oczach Rzymian do innego miasta. A oblegający mogli ze złości kaczuszki sobie co najwyżej na wodzie popuszczać.
Więc ludzie uciekali z zaatakowanych i oblężonych osad. I to co do jednego człowieka.

Wydaje mi się, że pewnie komuś, jakiemuś mało doświadczonemu graczowi zwiał smaczny kąsek z zaatakowanej osady. Narobił pewnie szumu i Boro by uniknąć problemów wprowadził tą zasadę.
I zgadzam sie z Jedidą. Na jaka choinkę jak ktoś jest ćwok to system ma za niego myśleć? :D
Zresztą jak raz komuś zwieje zdobycz to nauczony doświadczeniem za drugim razem wstanie o 2 w nocy by sie upewnić czy na pewno założył oblężenie :D

Post #12, autor: jedidia
napisany: 22. września 2007, sobota, 18:02
awatar
hehe- smieszna sytuacji- własnie mi niezalezni zaatkowali osade a ze oni z zasady prawie jak niektórzy nasi najdzielniejsi:)inaczej, nie zakładaja oblezenia- mój oddział wszedł do osady i zamiast atakowac pusta osade zmierza sie z preznaczeniem. Mam nadzieje ze wykiwanie tych 20 obwiesiów nie jest powodem tej dramatycznej decyzji Bora- hehe jak by co sorrry Winetou

Post #13, autor: nieznany
napisany: 22. września 2007, sobota, 19:38
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201

Post #14, autor: nieznany
napisany: 22. września 2007, sobota, 20:08
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201

Post #15, autor: wiliam
napisany: 23. września 2007, niedziela, 00:10
awatar
nie wiem czy dobrze myślę, ale problemem zdaje się była sytuacja w której wchodziłeś do osady atakowałeś ją od wewnątrz a przeciwnik minutę przed przeliczeniem powoływał osadników do woja i uciekał nimi poza osadę - nie ma się co oszukiwać to była luka w mechanice i dobrze, że została zlikwidowana szkoda tylko, że przy okazji zabroniono także innym oddziałom opuszczania osady (np. strony nie biorącej udziału w konflikcie)

Post #16, autor: Haldeman
napisany: 23. września 2007, niedziela, 04:31
awatar
Popieram Kabraxisa, pomysl z tym by oblezenie wymagalo wiecej ludzi niz atak jest sensowny.

Wyniki od 1 do 16. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: